10 oktober 2012

Het geheim van de 4 Mijl


Komende zondag is het weer zover, de 4 Mijl van Groningen. Bijna 20.000 lopers doen mee aan het hardloopevenement. Hiermee is de 4 Mijl veruit het grootste hardloopevenement van Noord Nederland. 

Deelname aan de 4 Mijl kost tegenwoordig € 17,50. Hiermee is deelname aan de 4 Mijl relatief gezien erg duur. Door het grote aantal deelnemers wordt het gros van de lopers gedurende de race gehinderd waardoor ze niet de tijd kunnen lopen die mogelijk zou zijn. Daarnaast duurt het lang voordat je na de race je kleding terug hebt. De kledingwagens liggen overvol en het zoeken naar je tas is voor de vele vrijwilligers zoeken naar een speld in een hooiberg. Het terugkrijgen van je kleding neemt vaak meer tijd in beslag dan het rennen van de 4 Mijl. Desondanks zat de 4 Mijl dit jaar in een recordtijd volgeboekt. Binnen 19 minuten zat de recreantenloop vol. Wat is het geheim van de 4 Mijl?

In de eerste plaats de naamsbekendheid van de 4 Mijl. De bakker, de groenteboer, de drukker, de veilingmeester of de bankier op de hoek, iedereen heeft de 4 Mijl weleens gelopen of heeft een kennis die dat heeft gedaan. Daarmee leeft de 4  Mijl enorm in de regio en ver daarbuiten. Op feestjes wordt er over gepraat en doordat de meesten onder ons weleens hebben meegedaan, kunnen de prestaties op waarde worden geschat. Iedereen is enthousiast en steekt elkaar aan, onder het motto; eens in je leven moet je hebben meegedaan.

In de tweede plaats is het de enorme publieke belangstelling die het evenement bijzonder maakt. Van de start in Haren tot de finish in Groningen staat het publiek rijen dik. Aangevuld met enkele muziekkorpsen en DJ’s word je als deelnemer op handen gedragen. Door het enthousiasme vergeet je de pijn en vermoeidheid en stijg je boven jezelf uit. De sfeer is uniek.

Ten derde en tenslotte is de 4 Mijl strak en goed georganiseerd. Bij aankomst in Groningen staan de pendelbussen klaar om je naar de start in Haren te brengen. Aldaar staan de kledingwagens voor kledinginname. Eenmaal terug in Groningen staan ze wederom klaar om je kleding terug te geven. Ook de tijdregistratie wordt prima georganiseerd. Bij thuiskomst staan de uitslagen online, foto’s en filmpjes volgen enkele dagen later zodat nog lang kan worden nagenoten.

Het geheim van de 4 Mijl is de unieke sfeer en de enorme naamsbekendheid. Iedereen praat erover en tijdens de race word je op handen gedragen. De organisatie is nagenoeg perfect en de entourage zeer bijzonder. Door de grote van het evenement zijn wachttijden bij de kledingwagens helaas niet te voorkomen. De inschrijfkosten zijn hoog maar daar krijg je een onvergetelijke, plezierige en sportieve dag voor terug. Ik heb er zin in. Iedereen die komende zondag meedoet, SUCCES!


Geen opmerkingen: