15 september 2019

De Run van Winschoten

Zaterdag 14 september, het was weer tijd voor de Run van Winschoten. Een evenement waar ultralopers aan hun trekken komen maar waar ook loopgroepen en bedrijven naar uitkijken. Je hebt namelijk naast de 50 km en 100 km solo de 10 x 10 km estafette. Een leuk onderdeel waarbij je als loopgroep gezamenlijk een goede prestatie neer kunt zetten en kunt strijden tegen andere loopgroepen en bedrijven. Voor het derde achtereenvolgende jaar waren we van de partij als Loopgroep Nienoord.

Ongeveer na 300 meter vanaf start/finish hadden we onze 'basis' opgericht. Onze basis bestond uit een partytent, enkele campingstoelen en een koelbox. We hadden een mooie (dezelfde plek als vorig jaar) plek direct aan het parcours vanwaar we de lopers, maar vooral onze loper konden aanmoedigen.

Om 9.30u was de start van de estafette. Joost was onze eerste troef. Hij is prima in vorm en dat resulteerde ook in een mooie tijd van 42.39. Vervolgens nam Marco het stokje over. Uiteraard wilde Marco niet onderdoen voor de tijd van Joost. Mede hierdoor kwam hij nog sterker voor de dag dan gepland en scherpte hij zijn PR aan naar 41.12. Vervolgens mocht Gesinus voor Nienoord de baan in. Ik weet niet wat Marcel allemaal in de koelbox mee had genomen maar ook Gesinus ging als een raket. Hij dook maar liefst 2,5 minuut onder zijn PR welke nu staat op 46.18. Ook John stelde niet teleur, hij liep in een vlakke race een keurige tijd van 48.06. Daarna was het de beurt aan de jarige in onze groep. Met een extra jaar loopervaring dook ook Gea onder de door haar zelf opgegeven tijd. Wat ze precies liep is bij het ter perse gaan van dit artikel niet bekend (Gea heeft haar race niet op Strava). Gerrit mocht het stokje van Gea overnemen en liep zijn 10 kilometer met een gemiddelde pace welke hij keurig onder de 5.00 min/km wist te houden (4.58 min/km) en finishte hij in 49.13. Na Gerrit was het de beurt aan Harry. Inmiddels was het 14.10u, scheen de zon volop en viel de wind weg. Desondanks dook Harry ruim onder zijn van te voren opgeven tijd (50.00) en was hij tevreden met zijn 49.22. Om even voor 3 was het tijd voor Harmen. Harmen kampt de laatste weken met een gevoelige pees onder zijn voet. We waren blij dat hij mee kon lopen want zelfs wanneer hij niet topfit is, is hij van toegevoegde waarde. Na een snelle start beleefde hij een zwaar tweede deel van de ronde. Hij finishte na 44.09 en het belangrijkste, de blessure leek niet te zijn verergerd. Over blessures gesproken, als een-na-laatste was het de beurt voor Manon. Ze komt terug van een blessure en voert het trainingsvolume langzaam weer op. Ze wilde graag binnen het uur lopen en dat lukte ruimschoots met 58.15. Tenslotte had ik zelf de eer om het karwei af te maken. Mijn plan was om behoudend te starten en de eerste 5 km te lopen in 19 hoog om vervolgens af te bouwen richting de eindstreep. Het eerste deel van mijn race verliep vervolgens de planning. Echter van de versnelling kwam weinig terecht. Ik wilde graag versnellen naar 3.45 min/km maar bleef steken op (3.53/3.54). Ik finishte na 39.10. 

Uiteindelijk hebben we gezamenlijk de 100 kilometer afgelegd in 7.50,29 met een gemiddelde pace van 4.42 min/km wat neerkomt op een snelheid van 12,75 km/h. We waren 20ste van de in totaal 176 teams. Maar bovenal was het een sportieve, leuke en gezellige dag. Wat mijn betreft komt er volgend jaar zeker een vervolg.

N.B. Albert liep een 10 kilometer in het estafetteteam van Menzis. Hij deed het niet onverdienstelijk en kwam na een keurige 39.12 over de streep.




Geen opmerkingen: